1. Haberler
  2. Ekonomi Haberleri
  3. Zeytinyağı Dolandırıcılığına Dikkat! Tüketici Hakları Nedir?

Zeytinyağı Dolandırıcılığına Dikkat! Tüketici Hakları Nedir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bir süre önce 5 litrelik iki teneke zeytinyağı satın aldığını ifade eden Ağaoğlu, “Ödememi yaparak aldım. Bir tenekedeki 5 litrelik zeytinyağı 700 lira, diğerinin fiyatı ise 750 liraydı. Erken hasat, taş baskı natürel zeytinyağı bu fiyata temin edilemez. Bunu biliyorum. İki tenekeyi de parayla satın aldım. Aldıklarımdan biri Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tağşişli ürünler listesinde yer aldı. Diğerini de Bakanlık’nın İstanbul İl Laboratuvarı’na götürdüm ve buraya parayla analize teslim ettim. Sonuçları aldığımda tartışılır,” şeklinde konuştu.

Ağaoğlu, tağşiş ve taklit ürünlerin tüketicileri yanıltmasının yanı sıra büyük markalı firmaların da başka yöntemlerle hile yaptığını vurguladı ve ekledi: “Gramaj hileleri ve gizli zam uygulamaları dikkate değerdir. Paketli gıdalarda gramajı düşürüyorlar ama ambalaj ve fiyat sabit kalıyor. Tüketici, ürünü aynı fiyata alıyor sanırken aslında zamlı bir ürün almış oluyor. Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nde ‘Tüketicilere sunulan bir malda birim fiyatını farklılaştıracak şekilde değişiklik yapılmasına rağmen yanıltıcı ambalajlama uygulamaları’ konusuna vurgu yapılıyor. Bu maddeye göre gizli zamla tüketiciyi aldatma durumunda 550 bin liraya kadar ceza uygulanabilmektedir.”

Yalancı indirim konusunun da önemine değinen Ağaoğlu, “Bunu insanlara yeterince anlatamadım. İndirim yapıldığı iddia ediliyorsa, firmanın o ürünün son 30 günde satıldığı en düşük fiyatı dikkate alması gerekiyor. Örneğin, 100 liraya satılan bir ürün için indirim yapılabilir; 150 lira üzerinden yapılan indirim ifadeleri yanıltıcıdır. Tüketicilerin bu tür durumlarla karşılaşmaları halinde Ticaret Bakanlığına başvurmaları gerekir. İndirim işlemi, en düşük fiyat olan 100 lirada uygulanabilir; örneğin 90 liraya satıldığında, buna indirim denebilir. Yalancı indirim uygulamaları idari ceza gerektirir.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nın her ürünü takip etme imkanının bulunmadığını ifade eden Ağaoğlu, burada tüketicilere önemli bir görev düştüğünü belirtti.

Şikayet süreçlerine büyük kolaylıklar sağlandığını dile getiren Ağaoğlu, “2025’te değerlenme oranı artacak, ancak bu yıl için 104 bin liraya kadar olan uyuşmazlıklar için Tüketici Hakem Heyetleri yetkili. Cep telefonları, çamaşır ve bulaşık makineleri, buzdolaplarındaki sorunlar için mahkemeye gitmeden bu yöntemle de çözüm aramak mümkün,” şeklinde bilgi verdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Zeytinyağı Dolandırıcılığına Dikkat! Tüketici Hakları Nedir?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir