Alışverişlerde 7 bin lira üzerindeki ödemelerin banka veya aracı kurum aracılığıyla gerçekleştirilmesi zorunlu hale getirildi.
Elden yapılan para ödemelerinin tespiti durumunda, hem alıcıya hem de satıcıya ceza yaptırımı uygulanacağı bildirildi.
Ayrıca, taksitli işlemlerde toplam tutar 7 bin liranın üzerindeyse, bu taksitlerin de banka üzerinden gerçekleştirilmesi şartı getirildi.
FIRSATÇILARIN İŞİNE GELMEDİ
Nakit ödemelere yönelik getirilen sınırlar, fırsatçı işletmelerin işine gelmedi. Bazı işletmeler, 7 bin lira üzerindeki alışverişlerde kart veya banka kullanma zorunluluğunu tüketicilere yansıtmaya başladı.
Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, bazı firmalar, 7 bin lira altındaki ödemelerde kredi kartı komisyon oranlarını yüzde 20 seviyelerine çıkardı.
Örnek vermek gerekirse, İstanbul’daki bir halı yıkama işletmesi, nakit ödeme için 3 bin 200 lira talep ederken, aynı hizmet için kredi kartıyla 3 bin 860 lira istemekte.
Bir gözlük dükkânı ise, nakit ödemede 52 bin lira olan gözlüğü için kredi kartıyla 64 bin lira talep ettiğini açıkladı.
Bir oto tamircisi de, 4 bin 500 lira olan işlem ücretini kredi kartı kullanıldığında 6 bin lira olarak belirledi.
KART ÖDEMESİNE FARK ALINMASI YASAL MI?
Tüketici mağduriyetleri, sosyal medya, şikâyet siteleri ve CİMER üzerinden artan bir şekilde dile getirilmeye başlandı. Bazı işletmelerin “POS cihazı bozuk” gibi bahanelerle nakit ödeme talep ettikleri bildirildi.
Tüketici dernekleri, kredi kartıyla yapılan alışverişlerde ek komisyon almanın yasak olduğunu andırarak, bu tür uygulamaların cezai yaptırımlara tabi olduğunu vurguladı.