Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Suudi Arabistan’daki ziyaretinde ekonomik durumu değerlendirerek önemli açıklamalarda bulundu.
Şimşek, Riyad’da düzenlenen “Future Investment Initiative Konferansı”nda, “Politika Yapıcılar Kurulu: Liderler Temkinli Olmak Yerine İyimserlik Sunabilir mi?” başlıklı panelde konuştu. Suudi Arabistan’ın küresel ölçekteki etkisinin altını çizen Bakan, etkinlikte Türk ekonomisinin durumunu masaya yatırdı.
Türk ekonomisinin küresel ticaretteki parçalanmalara karşı dirençli olduğunu vurgulayan Şimşek, “Dünya genelinde yaklaşık 54 ülkeyle serbest ticaret anlaşmamız var ve bu ülkelerle ihracatımızın yaklaşık yüzde 60’ını gerçekleştiriyoruz. Ticaretteki parçalanma önemli bir risk oluşturmasına rağmen, biz yakın dost coğrafyalardaki tedarik trendlerinden yararlanma eğilimindeyiz. Bu durum, riske karşı daha dayanıklı olmamızı sağlıyor.” ifadelerini kullandı.
Bakan, Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri değerlendirirken, “En kötüsü geride kaldı, enflasyon düşüyor ve sıkı maliye ile para politikası sayesinde düşmeye devam edecek.” şeklinde bir açıklamada bulundu.
Türkiye’nin birçok makroekonomik zorluğun üstesinden geldiğini ifade eden Şimşek, Merkez Bankası rezervlerinin son 1,5 yıl içinde 100 milyar dolar arttığını belirtti.
Türkiye’nin yeşil ve dijital dönüşüm gibi geniş bir reform gündeminin bulunduğunu ve bu reformların hızla uygulandığını dile getiren Bakan, ekonomik dönüşüm sürecine dikkat çekti.
Şimşek, Türkiye’nin güçlü bir üretim çeşitliliğine sahip büyük bir ekonomi olduğunu ve uyguladıkları programın başarılı bir biçimde ilerlediğini kaydetti.
Ayrıca, Türkiye’nin kamu borcunun gayri safi yurt içi hasılaya (GSYH) oranının diğer ülkelerle kıyaslandığında yüzde 26 düzeyinde olduğunu belirterek, bunun Türkiye’nin büyümesine katkı sağladığını ifade etti.
Hükümetin enflasyonla mücadele ederken büyüme sorunuyla karşılaşmadığını kaydeden Şimşek, Türkiye’nin son 20 yıldaki ortalama büyüme oranının yüzde 5’in üzerine çıktığını söyledi.