1. Haberler
  2. İznik
  3. Bursa’da Medeniyet ve İnanç Tarihi Sempozyumu Başladı

Bursa’da Medeniyet ve İnanç Tarihi Sempozyumu Başladı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bursa’nın medeniyet ve inanç tarihi bağlamında sahip olduğu değerleri ve potansiyeli daha iyi tanıtmak amacıyla önemli bir etkinlik düzenlendi. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi ve Mudanya Üniversitesi’nin iş birliğiyle gerçekleştirilen ‘Uluslararası Bursa’da Medeniyet ve İnanç Tarihi Sempozyumu’, bu alandaki ilk etkinlik olarak dikkat çekti. Bilim Kurulu tarafından seçilen 34 bildiri, 9 oturumda iki gün boyunca kamuoyuyla buluşacak.


“Adeta bir zaman yolculuğuna çıkıyoruz”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, sempozyumun şehrin geleceği, turizmi ve tanıtımına önemli katkılarda bulunacağına vurgu yaptı. Bursa’nın tarih boyunca farklı medeniyetlerin birbiriyle etkileşimde bulunduğu, inançların harmanlandığı Anadolu’nun önde gelen şehirlerinden biri olduğunu söyleyen Başkan Bozbey, “Pagan inancı, Hristiyanlığın ilk dönemleri ve İslamiyet’in izlerine, Cumhuriyetin değerlerine kentin her köşesinde tanık olabiliyoruz. Bursa, arkeolojik kaynaklara göre 8 bin 500 yıl öncesine ait buluntulara ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle Orhangazi-Ilıpınar ve Nilüfer-Aktopraklık höyükleri gibi yerlerdeki erken döneme ait kalıntılar gözlemlenmektedir. Ayrıca, milattan önce 5. ve 3. yüzyıllarda kurulan kentlerin kalıntılarını İznik ve Gölyazı’da görmek mümkündür,” şeklinde konuştu.

“Bu kent, bugün hala geçmişin izlerini yaşatmaktadır”

Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olan Bursa’nın, İslam medeniyetinin temellerinin atıldığı bir şehir olduğunu de sözlerine ekleyen Başkan Bozbey, Yıldırım Bayezid döneminde inşa edilen Ulu Cami’nin Osmanlı İslam mimarisinin önemli örneklerinden biri olduğunu ifade etti. Yeşil Türbe ve Yeşil Cami’nin Osmanlı sanatı açısından önemli bir merhaleye işaret ettiğini vurgulayan Başkan Bozbey, “Emir Sultan Camii ve türbesi de Bursa’nın ruhunu yansıtan diğer önemli merkezler arasındadır. Bursa, aynı zamanda Hristiyanlar ve Musevilerin de yaşam alanı olması sebebiyle farklı inanç grupları için önemli bir merkez niteliği taşımaktadır. Bugün bile bu kent, geçmişin izlerini korumakta ve geleceğe taşımaktadır. Bursa, Anadolu’nun kalbinde medeniyetler mozaiği olarak inanç ve tarih bakımından eşsiz bir örnek sunmaktadır,” dedi.

“Turizm kapasitemizi artıracak projeleri hayata geçiyoruz”

Bursa’nın tarih ve inanç turizmi açısından daha geniş kitlelere hitap edebilecek potansiyele sahip olduğuna değinen Başkan Bozbey, mevcut durumun yeterli olmadığını ifade etti. Tarihi kültürel mirasa sahip çıkarak, bunu etkili bir biçimde tanıtarak turizm gelirlerinde daha yüksek bir pay almak mümkün olduğunu kaydetti. “Turizm değerlerimizi bilimsel verilerle besleyerek yeni rotalar ve hikayeler oluşturacağız. Şehrin genelinde bu değerleri öne çıkararak, hem hikayelerimizi akademik temele dayandırmayı hem de dili birliği sağlamayı hedefliyoruz. Akademisyenlerimizle iş birliği içerisinde çalışarak tarihi mirasımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Ayrıca, turizm kapasitemizi artıracak projeleri hayata geçireceğiz. Önümüzdeki yıl ‘Sürdürülebilir Turizm Koordinasyon Merkezi’ni de hizmete sunacağız. Umarım sempozyum şehrimiz için verimli olur ve katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum,” açıklamalarında bulundu.

Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, geçmişten gelen değerlerin daha fazla öne çıkarılması gerektiğine dikkat çekti. Bursa’nın bu noktalardaki potansiyelinin değerlendirilmesinin önemini vurgulayan Öztürk, etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür etti.

Vali Yardımcısı Rıza Gençoğlu, bu tür etkinliklerin Bursa’nın turizm açısından hak ettiği noktaya ulaşmasına büyük katkı sağlayacağına inandığını kaydetti.

Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, düzenlenen programın kentin turizmine akademik açıdan da önemli destek olacağına değindi.

Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, akademik sempozyum serilerinin hem Bursa’ya hem de akademik dünyaya değerli katkılar sunacağını belirtti.

Mudanya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nimetullah Burnak, Bursa’nın inanç turizminin merkezinde yer alan büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade ederek katkı sağlayanlara teşekkür etti.

Uludağ Üniversitesi Garbiyat Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Muhammet Tarakçı, sempozyum ile Bursa’nın inanç turizmi potansiyelini ortaya koymayı ve farklı tur güzergahları ile bunu somutlaştırmayı amaçladıklarını belirtti. Bursa Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin ise şehrin inanç turizmi açısından büyük fırsatlar barındırdığını söyleyerek 2025 yılının önemli bir dönüm noktası olacağını bildirdi.

Konuşmaların akabinde sempozyum, ‘İnanç turizmi açısından Bursa’nın yeri ve önemi’ konulu açılış paneliyle devam etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bursa’da Medeniyet ve İnanç Tarihi Sempozyumu Başladı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir