1. Haberler
  2. Ekonomi Haberleri
  3. E-ticarette Rekor Büyüme ve Güvenlik Önlemleri Açıklandı

E-ticarette Rekor Büyüme ve Güvenlik Önlemleri Açıklandı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bakan Bolat, e-ticaretin Türkiye ve dünya genelinde son yıllarda sürekli bir büyüme gösterdiğini ve Kovid-19 pandemisi sebebiyle bu büyümenin tarihin en yüksek seviyelerine ulaştığını belirtti.

İnternet teknolojilerindeki yenilikler ile lojistik ve finans hizmetlerindeki gelişmelerin, e-ticaretin dünya ticaretinden aldığı payı her yıl arttırdığını ifade eden Bolat, geçtiğimiz yıl küresel perakende e-ticaret satışlarının 5,8 trilyon dolara ulaştığını kaydetti.

Bolat, 2024’te e-ticaret hacminin 6,3 trilyon doları, 2027’ye kadar ise 8 trilyon doları geçeceği yönündeki tahminlerini aktardı. Türkiye’deki e-ticaret hacminin ise geçen yıl 1,85 trilyon liraya ulaştığını, bu yıl ise 3,4 trilyon lira olmasının beklendiğini vurguladı.

Bakan, e-ticaret sektöründeki rekabeti korumak, tüketicilerin refah kaybını önlemek ve çok oyunculu pazar yapısını tesis etmek için çeşitli düzenlemeler yapıldığını ifade etti. Bu düzenlemelerin, elektronik ticaret pazar yerlerinde satıcılara dayatılan haksız ticari koşulları engellemeyi hedeflediğini belirtti.

“ETAHS’lere hukuka aykırı içeriklerin kaldırılması yükümlülüğü getirildi”

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun üzerindeki önemli değişikliklere değinen Bolat, güvenli ve şeffaf bir e-ticaret ortamı sağlamak amacıyla elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarına (ETAHS) belirli yükümlülükler getirildiğini açıkladı.

Bu yükümlülükler arasında söz konusu işletmelerin ticaret unvanı, işletme adı, tescilli marka adı ve diğer tanıtıcı bilgilerin doğrulanması da yer alıyor. Bolat, ETAHS’lere hukuka aykırı içeriklerin yayınlanmasını engelleme yükümlülüğü getirildiğini vurguladı.

Bolat, ayrıca yazılı veya elektronik ortamda olumlu irade beyanı alınmadan tescilli markalara ait anahtar kelimelere reklam verilmesinin yasaklandığını belirtti. Bu düzenleme ile bilinirliği yüksek firmaların alan adlarının taklit edilmesinin önüne geçileceğini ifade etti.

Bakan, e-ticarette güvenlik ve hizmet kalitesinin artırılması amacıyla Güven Damgası Sistemi’nin oluşturulduğunu hatırlatarak, güven damgası alan işletmelere ilişkin listelere “www.guvendamgasi.org.tr” adresinden erişim sağlanabileceğini de duyurdu.

“Kampanya ve indirimler konusunda dikkatli olunmalı”

Kurallara uymayan firmaları denetleyeceklerini belirten Bolat, e-ticaret sektöründe kasım ayında yapılacak kampanyalara yönelik özellikle dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. Herhangi bir sorunla karşılaşan vatandaşların, şikayetlerini Bakanlığın resmi internet adresi üzerinden bildirmeleri gerektiğini söyledi.

Vatandaşların alışveriş yaparken dikkatli olmalarını isteyen Bolat, sitenin domain adresinin eşleşip eşleşmediğine bakmalarının önemini vurguladı. Güvenli ödeme yöntemlerinin seçilmesi ve ürünle ilgili yorumların incelenmesi gerektiğini belirtti.

Bakan, dolandırıcılık riski taşıyan kampanya ve indirimlere karşı dikkatli olunması gerektiğine işaret etti. Herhangi bir olumsuz durumda öncelikle e-ticaret sitesiyle iletişime geçilmesi gerektiğini, çözüm bulunamazsa tüketici hakem heyeti veya mahkemelerine başvurulmasının önemli olduğunu ekledi.

Bolat, denetim programına alınan firmalar hakkında idari para cezası uygulanacağını ve gerekli hallerde internet sitesine erişim engeli talep edilebileceğini belirtti. Bu yılın ilk dokuz ayında yapılan denetimlerde, mevzuata aykırı faaliyet gösteren 54 firmaya toplam 238 milyon 155 bin 602 lira ceza kesildiğini açıkladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
E-ticarette Rekor Büyüme ve Güvenlik Önlemleri Açıklandı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir