Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde gerçekleştirilen 3 günlük proje etkinliği kapsamında, Sırbistan Belgrad Üniversitesi, Slovakya Nitra Tarım Üniversitesi, Hırvatistan Osijek Üniversitesi ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinden (BŞEÜ) toplamda 11 akademisyen ile Hırvatistan, Romanya ve Bursa’daki tarım liselerinden 6 öğretmen ve 11 öğrenci Bursa’ya geldi.
Etkinliğin ilk gününde misafirler, Yenişehir ilçesindeki bir süt çiftliğini ziyaret ederek iyi hayvancılık uygulamalarını inceledi. Çiftlikte bulunan bilimsel danışman Prof. Dr. İsmet Türkmen ve Bandırma’daki besi çiftliği müdürü Ertan Mülayim, ziyaretçilere detaylı bilgiler sundu.
İkinci günde, katılımcılar Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde ilk proje çıktısı olan e-öğrenme platformunun pilot uygulamasını gerçekleştirdi. Etkinliğin son gününde ise Bursa’da, Sultan 2. Abdülhamid tarafından 1891 yılında kurulan Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini ziyaret ederek tarımsal üretim alanlarını incelediler. Ayrıca, Bursa Tarım ve Hayvancılık Fuarı ile kentin tarihi ve turistik noktalarını gezme fırsatı buldular.
Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde Özel Büro Proje Koordinatörü olarak görev yapan Pınar Ünal Akpınar, AA muhabirine proje hakkında bilgi verdi. SUSTRA’nın Erasmus K220 projesi kapsamında Avrupa Birliği tarafından finanse edildiğini ifade etti.
Projenin toplam bütçesinin 250 bin avro olduğunu belirten Akpınar, amaçlarının sürdürülebilir hayvancılığı tarım liselerinde hem müfredat olarak uygulamak hem de öğretmenleri bu konuda eğitmek olduğunun altını çizdi. İnteraktif programlar hazırlayarak öğretmen ve öğrencilere sürdürülebilir hayvancılık eğitimi verdiklerini söyledi. Ayrıca, ilk proje çıktısı olan çevrimiçi kurs platformunu öğrencilere tanıttıklarını ekledi.
Akpınar, proje çalışmalarının 1 yıl daha devam edeceğini ve bu süre zarfında son toplantının Belgrad Üniversitesi’nde gerçekleştirileceğini belirtti.
Eğitim modülüne herkes erişim sağlayabilecek
Hırvatistan Vinkovci Tarım Lisesi’ni temsil eden proje koordinatörü Rejhana Nuhanovic Tadijan, çalışmanın sürdürülebilir hayvancılıkla ilgili olduğunu anlattı. Tadijan, Bursa’daki proje faaliyetlerini oldukça beğendiklerini ifade ederek, özellikle tarım liselerine yönelik müfredat geliştirme ve öğretim faaliyetlerini önplana çıkardıklarını belirtti.
Tadijan, ziyaret ettikleri süt çiftliğinin kendileri için oldukça faydalı olduğunu düşündüğünü, çünkü projeye 4 tarım lisesi öğrencisiyle katıldıklarını ve bu öğrencilerin gelecekte kendi çiftliklerini kurmayı hedeflediklerini aktardı.
BŞEÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Levent Burgu, projede yaygın eğitim sağlayacak bir öğrenme yönetim sistemi üzerinde özellikle durduklarını açıkladı. Proje ortakları tarafından hazırlanan eğitim modüllerinin, çevrimiçi bir öğretim sistemi aracılığıyla tüm ilgililerin kullanımına sunulacağına dikkat çekti.
Burgu, tarım liselerinin yanı sıra üreticiler ve çiftçiler, bu alana ilgi duyan herkesin eğitim modüllerine ilgili web sitesi üzerinden erişim sağlayabileceğini belirtti. Hazırlanan eğitim modüllerinin 6 farklı dilde sunulduğunu, bu diller arasında İngilizce, Türkçe, Rumence, Sırpça, Hırvatça ve Slovakça bulunduğunu da ekledi.
Belgrad Üniversitesi’nden Prof. Ilija Djekic ise, sorumlulukları doğrultusunda kurs platformunun modülünü geliştirdiklerini ifade etti. Daha önce birçok kez Türkiye’ye geldiğini belirten Djekic, bu gezinin kendisi için oldukça güzel bir deneyim olduğunu vurguladı. Bursa’da yeni şeyler öğrenmenin kendisi için değerli olduğunu dile getirdi.