Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Filistinlilere yönelik sürekli ihlaller ve özellikle Mescid-i Aksa gibi kutsal değerlere yapılan saldırılara yanıt vermek amacıyla 7 Ekim 2023 tarihinde İsrail’e kapsamlı bir saldırı gerçekleştirdi.
Bu saldırıların ardından İsrail, 7 Ekim’de meydana gelen olaylarda 1200 İsraillinin hayatını kaybettiğini ve 5 bin 132 kişinin yaralandığını bildirdi.
Öte yandan, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılar sonucunda 7 Ekim tarihinden itibaren yaklaşık 41 bin 870 Filistinli hayatını kaybetti. Bu ölümler arasında 17 bini çocuk ve 11 bin 378’i kadın olmak üzere ağır kayıplar bulunuyor. Ayrıca, saldırılarda 97 bin 166 kişi de yaralanmış durumda.
Enkaz altında hala binlerce ölü olduğu bildirilirken, sivil altyapılar, hastaneler ve eğitim kurumları hedef alınarak büyük tahribatlar yaşanıyor.
42 MİLYON TONLUK HARABE
Birleşmiş Milletler (BM), Gazze Şeridi’nde, yıkılmış binalar ve yarı ayakta kalan yapılar dahil olmak üzere toplam 42 milyon ton enkaza ulaşıldığını tahmin ediyor. Bu enkaz, Mısır’daki en büyük piramit olan Giza Piramidi’nin hacminin tam 11 katına denk geliyor.
YOL KENARINDAKİ ENKAZ YIĞINLARI TEMİZLENECEK
BM öncülüğündeki Enkaz Yönetimi Çalışma Grubu, bu ay Han Yunus ve Gazze’nin merkezindeki Deyr El-Belah kentindeki Filistinli yetkililerle birlikte yol kenarlarında biriken enkazları temizlemek amacıyla bir pilot proje başlatmayı planlıyor.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) Gazze Ofisi başkanı Alessandro Mrakic, “Zorlukların büyüklüğü ortada. Bu, oldukça kapsamlı bir operasyon olacak, ama hemen başlamamız gerektiğini unutmamalıyız.” ifadelerini kullandı.
YIKINTILARIN ORTASINDA ÇADIRLAR
Filistinli sağlık yetkilileri, çatışmalar süresince yaklaşık 42 bin Filistinlinin hayatını kaybettiğini bildirmektedir. Enkaz yığını arasında kaybolmuş hayatların sayısı ise giderek artıyor.
163 BİNDEN FAZLA BİNA YIKILDI
BM uydu verilerine göre, Gazze’de savaş öncesinde var olan yapıların üçte ikisi, yani 163 binden fazla bina hasar gördü ya da tamamen yıkıldı. Bu binaların yaklaşık üçte biri çok katlı yapılardı.
ENKAZI TEMİZLEMEK 14 YIL SÜRECEK
Uzmanlar, toplam 10 milyon ton enkazı temizlemenin 280 milyon dolara mal olabileceğini belirtiyor. Eğer savaş sona ererse, tüm enkazın temizlenmesi için yaklaşık 1,2 milyar dolarlık bir bütçeye ihtiyaç duyulacak. BM’nin nisan ayındaki tahminlerine göre ise bu süreç toplamda 14 yıl sürecek.
ENKAZIN ALTINDA KALAN HAYATLAR
Filistin Sağlık Bakanlığı, süregelen bombardıman sonucu 10 binden fazla Filistinlinin cenazesinin enkaz altından çıkarılamadığını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Gazze’de geçen yıl yaklaşık bir milyon akut solunum yolu enfeksiyonu vakası tespit etti; ancak bu vakaların ne kadarının enkazla ilgili tozlar yüzünden olduğunu açıklamak mümkün olmadı.
YIKILAN ŞEHİR SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR
DSÖ Sözcüsü Bisma Akbar, keşfedilen tozların “önemli bir endişe” kaynağı olduğunu belirtirken, su ve toprağı kirleterek akciğer hastalıklarına yol açabileceği konusunda uyarı yaptı. Ayrıca, gelen metallerin kanser ve doğum kusurlarında artışa neden olabileceği konusunda tıbbi çevrelerden endişeler dile getiriliyor. Yılan ve akrep ısırıkları ile kum sineklerinden kaynaklanan cilt enfeksiyonları da sağlık açısından başka bir tehdit oluşturuyor.