Türkiye Cumhuriyeti’nin temel taşlarını oluşturan Mudanya Mütarekesi’nin 102. yıldönümü etkinlikleri coşkuyla başladı. Mudanyalılar, Cumhuriyet Meydanı’ndan Mütareke Meydanı’na doğru ellerinde bayraklarla yürüyerek, bando eşliğinde barış çağrısında bulunmak üzere bir araya geldi.
“Barışa Giden Yol” temasıyla düzenlenecek olan etkinlikler, 3 Ekim’de başlayan görüşmelerin ardından 11 Ekim’e kadar sürecek. Kutlama programının açılışında konuşan Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Mudanya Mütarekesi’nin tarihimizdeki kritik önemi üzerine vurgu yaptı. Dalgıç, “Mudanya Mütarekesi, ne yazık ki eğitim müfredatımızda yeterince yer bulamıyor. Oysa, Cumhuriyetimizin temelleri burada atılmıştır. Her Türk çocuğunun bu topraklara gelerek bu tarihi yerinde tanıması gerekmektedir” dedi. Dalgıç, İsmet Paşa’nın Lozan’daki ifadesini hatırlatarak, “Ben buraya Mondros’tan değil, Mudanya’dan geldim” sözlerinin Mudanya’nın önemini pekiştirdiğini belirtti.
Barış Yürüyüşü sonrasında, ünlü tarihçi ve yazar Sinan Meydan, Mütareke Meydanı’nda toplanan Mudanyalılara işgal döneminden Mudanya Mütarekesi’ne uzanan süreci belgelerle açıkladı. Meydan, Cumhuriyet tarihindeki en önemli iki anlaşmanın Mudanya Mütarekesi ve Lozan Barış Antlaşması olduğunu ifade etti. Mustafa Kemal Paşa’nın müzakerelerin Mudanya’da yapılmasını istemesinin asıl nedeninin, masa başında büyük bir muharebe olacağını bildiği olduğunu dile getirdi. Bunun için Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa’yı görevlendirdiğini belirtti.
Meydan, ayrıca, “Mudanya Mütarekesi sayesinde savaşmadan, diplomasinin gücünü kullanarak Trakya’yı geri aldık. Emperyalist devletleri bu binada dize getirdik. Lozan’a gidebilmek için Mudanya’nın kritik önemi büyüktü. Ancak bugün hâlâ bu mücadelenin değerinin farkında olmadan bu topraklarda yaşayan insanlar var” dedi. Bu önemli mücadeleyi anlatmanın bir borç olduğunu vurgulayan Meydan, Mudanya Belediyesi’nin bu farkındalığı artıracak etkinlikler düzenlediği ve dikkatleri Mudanya’ya çektiği için kutladı.
“Barışa İlk Adım” temasıyla yapılan ilk gün etkinlikleri, İnönü Vakfı tarafından oluşturulan “Tarih Yapan İnönü Sergisi”nin açılışıyla başladı ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası’nın konseri ile sona erdi.