Bursa’nın İnegöl ilçesinde yaşayan fabrika sahibi Fevzi Baydur, 5 yıl önce 10-12 dönümlük bir araziye süper meyve olarak adlandırılan Aronya bitkisini ekmeye karar verdi.
Geçtiğimiz yıl yaklaşık 5 ton meyve toplayan Baydur, bu yıl aynı alandan 10 ton ürün elde etmeyi planlıyor.
Aronyanın sağlık açısından birçok faydası olduğunu, antioksidan açısından zengin bir meyve olduğunu ve kanserle mücadelede olumlu etkiler sağladığını belirten üreticiler, pazar bulma konusunda zorluk yaşadıklarının altını çizdi.
Kimyasal gübre ve ilaç kullanmadan organik olarak bu meyveyi yetiştirdiklerini ifade eden Fevzi Baydur, “Meyve çok değerli ama hasat döneminde sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Kendi çabamızla satmaya gayret ediyoruz. Bu fidanlar 5 yıl önce Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarım A.Ş. tarafından dağıtılmıştı. Umarım bir pazar buluruz ve köylüler rahatlar” dedi. Baydur, meyvenin tansiyon ve şeker rahatsızlıklarına iyi geldiğini belirtti; “5 yıl önce ektiğimiz bitki, 3 yıl sonra meyve vermeye başlıyor. Geçen yıl 10 dönümden 4 bin 900 kilo aronya topladık, bu yıl ise 10 ton toplamayı umuyoruz” şeklinde konuştu.
Aronya üretimine 2022 yılında 10 dönüm arazide 2 bin fidanla başlayan Selamettin Demirtaş, şu anda hasat döneminde olduklarını kaydetti. Demirtaş, “Topladığımız ürünlerin bir kısmı buzhanede, bir kısmı ise satış aşamasında. Ancak pazar sıkıntısından dolayı ürünün bir kısmı ağaçta bekliyor” dedi.
Aronyanın kökeninin Kuzey Amerika’ya dayandığını belirten Demirtaş, “Türkiye’ye 2012 yılında Yalova Atatürk Araştırma ve Kültür Merkezi tarafından getirildi ve iki türü tescil edildi. Daha sonra Tarım AŞ aracılığıyla fidanlar dağıtıldı. Aronya, dünyada bilinen 250 meyve arasında en yüksek antioksidan değerine sahip. Ancak Türkiye’de pek tanınmadığı için faydaları da yeterince bilinmiyor. Özellikle diyabet ve kalp hastaları, hastalığın ilerlememesi için bu meyveyi kullanıyor. İlaç sanayisi de bu meyveden faydalanmakta. Günlük iki avuç kadar tüketilmesi öneriliyor ve düzenli kullanımda insana enerji katıyor” şeklinde konuştu.
Aronya meyvesinin katma değerinin artırılabilmesi için, ürünün konsantre halde veya kurutulmuş biçimde işlenip paketlenmesi gerektiğine dikkat çeken Selamettin Demirtaş, “Şu an için tesisimiz yok. Ürünlerimizi toplamaya devam ediyoruz ancak pazarlama noktasında sıkıntılar yaşıyoruz. ‘Pazarlayamadık’ diyerek bu üründen vazgeçecek değiliz. Mücadelemizi sürdüreceğiz, bu süreçte devlet büyüklerimizin desteğini bekliyoruz” dedi.
Tahtaköprü Mahalle Muhtarı Mustafa Ok, hasat dönemiyle ilgili olarak gerekli görüşmeleri yaptıklarını ve pazar problemine çözüm arayışında olduklarını belirtti. Ok, “Aronya çok değerli bir ürün, ektiğimiz alanların meyvelerini toplamaya başladık. Köylerde büyük ölçüde Aronya yetiştiriliyor. Devletimiz tesis konularında bize destek olursa, ürünü daha katma değerli hale getirerek ekonomiye kazandırabiliriz” diye ifade etti.
İlçe Ziraat Odası yetkililerinin görüştüğü Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ise üreticilerin mağdur olmaması için gerekli adımları atacaklarını ve gerekirse Tarım AŞ aracılığıyla tüm aronya ürünlerini alabileceklerini ifade etti. Ayrıca, katma değerli üretim için bölgeye tesis yatırımları yapılabileceğini dile getirdi.