Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Bursa ilinde geçtiğimiz yılın 4 Aralık tarihinde Mudanya bölgesinde meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depreme dikkat çeken Bilgin, olayın 5 kilometre derinlikte ve 7 dakika öncesinde Gemlik Körfezi’nde deniz tabanında gaz çıkışlarının gözlemlendiğini vurguladı. Bu gazların, depremin şiddetini etkileyerek 6-7 büyüklüğüne ulaşma ihtimalini artırmış olabileceğini belirtti.
Bilgin, depremin etkilerini minimize etmek amacıyla bazı önerilerde bulundu. Bu kapsamda, fay hatlarının yakın kırsal bölgelerinde gerçekleştirilecek jeotermal rezervuar sondajlarının elastik deformasyon enerjisini boşaltabileceğini ifade etti. Bu yöntem, deprem enerjisinin birikimini önleyerek büyük sarsıntıları yavaşlatma potansiyeline sahip.
Bilgin, Bursa’daki riskli bölgeleri belirleyerek, öncelikle Barakfakih ve Nilüfer fay zonları üzerinde sismik boşlukların tespit edilmesini ve depremin riskini azaltacak sondajlarla basıncın devreye alınması gerektiğini vurguladı.
Bursa’nın 1. bölgesinde Mudanya, Gemlik ve Armutlu yer alırken, burada Gençali ve Zeytinbağı faylarının bulunduğu hatırlatıldı. 2. bölge ise Gemlik ile çevresini kapsıyor ve bu bölgede İznik Mekece Fayı ile Gemlik Fayı yer alıyor.
3. bölge, Dışkaya, Karahıdır, Kazıklı ve Barakfakih köylerini, Gürsu, Demirtaş, Kestel ve Yıldırım’ı içeriyor. Bu alanda da aktif olan Barakfakih Fayı bulunduğu bildirildi.
Nilüfer ile çevresi ve Uludağ yamaçları 4. bölgeyi oluştururken, burada aktif olan Nilüfer Ayvalı Fayı ile Hipodrom fay gruplarının varlığı önemli bir noktadır. 5. bölge ise Bursa’nın güneyinde yer alan Orhaneli ilçesinde ve civarında, Orhaneli Fayı’nın etkin olduğunu gösteriyor.
Son bir yıl içerisinde, enerji boşalımının en çok 1. ve 5. bölgelerde yaşandığı aktarılırken, 2, 3 ve 4. bölgelerde de benzer durumların olduğu vurgulandı.
Enerji birikiminin en fazla olduğu bölgeler arasında yer alan 3 ve 4 nolu alanlarda riski artıran faktörler üzerinde duran Turgut Bilgin, Kuzey Anadolu Fayı’nın güney kolundaki itme-öteleme enerjisinin Bursa’daki 3 ve 4 nolu bölgelerdeki fayların diğerlerine göre daha etkili olacağını belirtti. Kent merkezinin doğudaki ova kesimi ile batıda yer alan bölüm, özellikle Ankara-İzmir yolu doğu-batı ekseni kuzeyinde önemli bir risk olacağı ifade edildi.
Jeolog Bilgin’in yaptığı tespitler ve öneriler, Bursa açısından kritik öneme sahip. Geçtiğimiz yıl yaşanan yer sarsıntıları üzerine yapılan bu analizlerin, kent yöneticileri ve devlet tarafından dikkate alınması gerekiyor.
Bu konuda yalnızca binaların güçlendirilmesi değil, aynı zamanda biriken enerjiyi boşaltan sondaj çalışmalarının yapılması da öneriliyor. Böylece depremlerin etkileri azaltılabilir.