1. Haberler
  2. Ekonomi Haberleri
  3. Dış Ticaret Rakamları Bakan Bolat’tan Açıklandı

Dış Ticaret Rakamları Bakan Bolat’tan Açıklandı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bugün yaptığı açıklamalarda dış ticaret rakamlarını değerlendirdi.

Bakan Bolat, 2025 yılında cari açığın dengede kalmasını beklediklerini ifade ederek, 28 Mart’ta gerçekleşen 2 milyar 65 milyon dolarlık günlük ihracatın Cumhuriyet tarihi açısından en yüksek ikinci rakam olduğunu belirtti.

Bakan Bolat’ın açıklamaları şu şekilde;

“Türkiye ekonomisi son 18 çeyrek boyunca, yani 4,5 yıldır, kesintisiz bir büyüme süreci yaşıyor. İstihdam artışı, üretim, cari açığın azaltılması ve ihracatın artırılması gibi alanlarda önemli gelişmeler sağlandı. GSYH, 1 trilyon 322 milyar dolara ulaşarak, milli gelir tarihindeki en yüksek seviyeye yükseldi. 2024’te mal ve hizmetler ihracatının ekonomik büyümeye katkısı 1,1 puan olarak kaydedildi. Tüm bu veriler, uyguladığımız ekonomik programların olumlu sonuçlar verdiğini göstermektedir. ABD’deki yeni yönetimin kararları ve küresel ticaret savaşlarına rağmen Türkiye, kararlı adımlarla ilerlemeye devam etmektedir.”

28 Mart’ta gerçekleşen 2 milyar 65 milyon dolarlık günlük mal ihracatı, Cumhuriyet tarihinin en yüksek ikinci günlük rakamı olarak kaydedildi.

2025 yılı Mart ayı itibarıyla, son 12 ayda yıllıklandırılmış mal ihracatımız, Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesi olan 263,4 milyar dolara ulaştı.

Mart ayında Türkiye, tarihimizdeki en yüksek beşinci aylık ihracat rakamını elde etti. Mal ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre %3,2 artarak 23,4 milyar dolara ulaşarak, Mart ayının en yüksek ikinci ihracat rakamı olmuştur.

Mal ithalatı ise aynı dönemde %3,2 artışla 30,7 milyar dolara yükseldi.

Dış ticaret açığımız, geçen yılın aynı ayına göre %0,5 azalarak 7,3 milyar dolara geriledi.

İhracatın ithalatı karşılama oranı ise 2025 yılı Mart ayında %76,3 olarak belirlendi.

Mal ihracatımız, 2025 yılı Ocak-Mart döneminde %2,5 artışla 65,3 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde mal ithalatı %4,6 artarak 87,9 milyar dolar oldu.

Dış ticaret açığımız, 2025 yılı Ocak-Mart döneminde %11,5 artış göstererek 22,6 milyar dolara ulaştı.

İhracatın ithalatı karşılama oranı, bu dönemde %74,3 olarak kaydedildi.

Son 12 aylık dönemde mal ihracatımızda %2,1 artışla 263,4 milyar dolara, mal ithalatımızda ise %0,5 azalışla 347,9 milyar dolara geriledi. Dış ticaret açığımız da %7,9 azalmayla 84,5 milyar dolara düştü.

İhracatın ithalatı karşılama oranı, son 12 aylık dönemde %75,7 seviyesinde gerçekleşti. 2024 yılı sonunda 115,2 milyar dolara ulaşarak hedeflerin üzerinde gerçekleşen hizmetler ihracatımız, 2025 yılının ilk üç ayında da artış göstermeye devam etmektedir.

2025 yılı Ocak ayında %7 artışla 7,5 milyar dolara ulaşan hizmetler ihracatımızın, Mart ayında yıllıklandırılmış olarak 115,7 milyar dolara yükselebileceği öngörülmektedir. Mal ve hizmetler ticaretindeki bu olumlu gelişmeler, cari işlemler açığımızda sağlanan düşüşle birlikte değerlendirilmektedir.

2023 yılında 39,9 milyar dolar olarak kaydedilen cari işlemler açığının, 2024 yılında 10 milyar dolara gerilemesi bekleniyor. Yıllıklandırılmış bazda 2023’ün Mayıs ayında tespit edilen tepe noktası olan 45,1 milyar dolarlık açığa göre önemli bir azalış yaşanmıştır.

Küresel alanda artan kırılganlıklarına rağmen 2025 yılında cari işlemler açığının dengesini koruması öngörülmektedir. Üreticilerimize, sanayicilerimize, iş dünyasına ve ticaret camiamıza katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Hükümet olarak, ticaretimizi hedef alan olumsuz dinamiklere rağmen iş dünyamızla birlikte Türkiye için çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dış Ticaret Rakamları Bakan Bolat’tan Açıklandı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.