1. Haberler
  2. Ekonomi Haberleri
  3. 4,5G İle Dijital Devrim: 9 Yıl Sonra Neredeyiz?

4,5G İle Dijital Devrim: 9 Yıl Sonra Neredeyiz?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Türkiye’nin 4,5G teknolojisinin hizmete girişinin üzerinden 9 yıl geçtiğini açıkladı.

Uraloğlu, Türkiye’deki dijital mobil hizmetlerin başlangıcının 1994 yılına, yani 2G teknolojisine dayandığını hatırlattı. İlk olarak Turkcell ve Telsim (günümüzde Vodafone) gibi operatörlerle sunulmaya başlanan hizmetler, 2001 yılında Aria ve Aycell ile genişletildi ve daha sonra bu iki şirket Avea olarak birleşti, mevcut adı ise TT Mobil oldu.

2009 yılında gerçekleştirilen 3G yetkilendirmesiyle, üç mobil operatör, ülke genelinde mobil geniş bant internet hizmetini yaygınlaştırdı. Zamanla 3G’nin ardından LTE teknolojisinde dünya genelinde 4G hizmetleri devreye girdi. Türkiye, 4G için yapılacak yetkilendirme çalışmalarında, 4,5G hizmetini sunan LTE Advanced teknolojiyle ilgili ihaleyi 26 Ağustos 2015’te tamamladı ve hizmet 1 Nisan 2016’da başlamış oldu.

Uraloğlu, 4,5G teknolojisinin getirdiği avantajlara da dikkat çekti. Hızlı veri transferi, düşük gecikme süresi, yüksek görüntü kalitesi ve geniş kapsama alanı gibi faydaların yanı sıra, bulut bilişim teknolojilerinin entegrasyonu, gerçek zamanlı veri paylaşımı, video konferanslarda kesintisiz iletişim gibi birçok kolaylık sağladığını belirtti. Türkiye’de toplam 94 milyon 495 bin 554 mobil abone bulunurken, bunların 87 milyon 537 bin 163’ü 4,5G aboneliği taşıyor. Eylül 2024 itibarıyla 4,5G uyumlu cihaz sayısı ise 75 milyon 340 bin 251 olarak belirlendi.

5G İÇİN “YERLİLİK” HASSASİYETİ

4,5G yetkilendirmesinde, yerli malı ürün kullanma zorunluluklarıyla yerli mobil teknoloji ekosisteminin gelişim hedeflendiğini dile getiren Uraloğlu, toplam yazılım ve donanım yatırımlarında belirli oranlarda yerli ürün kullanma şartları getirildiğini ifade etti. Bu şartlara göre, ilk yıl en az yüzde 30, ikinci yıl en az yüzde 40, üçüncü yıldan itibaren ise en az yüzde 45’lik oran yerli ürünlerden sağlanmak zorunda.

Bu yıl yapılması planlanan 5G ihalesinin, gelecek yıl hizmete sunulması bekleniyor. Uraloğlu, 5G’nin 4,5G’ye göre 10 kat daha hızlı internet sunacağını belirtti. Mobil iletişimde yeni bir dönemi başlatacak olan 5G’nin, endüstriyel dönüşümden bireysel kullanıcı deneyimlerine kadar birçok alanda büyük değişiklikler getireceği vurgusunu yaptı. Bakanlık ve ilgili kurumların, 5G yetkilendirmesi çalışmalarında yerlilik oranını artırmak için yoğun bir şekilde çalıştıklarını açıkladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
4,5G İle Dijital Devrim: 9 Yıl Sonra Neredeyiz?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.