Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin yatırım potansiyelinin artarak devam edeceğini vurguladı. Kacır, “Önümüzdeki dönemde mevcut yatırımcılardan ve yeni marka yatırımlarından güzel haberler alacağımıza inanıyorum.” şeklinde konuştu.
Ekonomi yönetimi, Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare toplantısında gazetecilerle bir araya geldi. Toplantıda, bu yılın ikinci Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantılarının ardından gündeme dair sorular yanıtlandı.
Kacır, burada yaptığı açıklamada DOKAP, GAP, KOP ve DAP gibi bölgelerdeki kalkınma yönetimlerinin eylem planları hakkında bilgi verdi. “2024-2028 yılları için dört bölge kalkınma idaresine toplamda 1 trilyon 800 milyar lira yatırım planladık. Bu yıl için 345 milyar liralık kamu yatırımı öngörmekteyiz. Bu miktar, 2025 bütçemizdeki toplam yatırımın dörtte birine denk geliyor. Bu durum, bölgeler arası gelişmişlik farkını azaltma çabamızın somut bir göstergesidir.” dedi.
Kacır, DOKAP Eylem Planı çerçevesinde tarımsal faaliyetlere yaklaşık 40 milyon lira, mavi ekonomiye 13,5 milyar lira ve turizme 30 milyar liranın üzerinde yatırım yapılmasının hedeflendiğini belirtti. Ayrıca, “Bölgemizdeki turizmde marka olacak ‘Yeşil Yol’ projesini geliştiriyoruz. Hedeflediğimiz 2.854 kilometrelik hattın 1.510 kilometresini tamamladık ve umuyoruz ki 2028 sonuna kadar bu önemli projeyi tamamlayarak, bölgenin cennet yaylalarını birbirine bağlayacağız.” değerlendirmesinde bulundu.
“GEÇEN YIL 1 MİLYON 450 BİNE YAKIN ARAÇ ÜRETİLDİ”
Kacır, sanayi sektöründe yeni yatırımların Türkiye’de gerçekleştirilmesi için yoğun çaba sarf ettiklerini ifade etti.
Türkiye’nin 22 yıl önce yılda 300 bin araç ürettiğini, bu sayının geçen yıl 1 milyon 450 bine ulaştığını aktaran Kacır, sektörde 8’i küresel olmak üzere 13 üreticinin bulunduğunu belirtti. “Otomotiv sektörümüz, 37 milyar dolarlık ihracat ile Türkiye’nin önemli lokomotiflerinden biridir. Amacımız, teknolojideki dönüşümü en etkili şekilde hayata geçirip Türkiye’yi AR-GE ve üretim merkezi haline getirmektir. Bu noktada Togg en önemli adımlarımızdan biridir. Şu anda 56 bin Togg, Türkiye yollarında seyahat ediyor.” dedi.
Kacır, elektrikli ve hibrit araç tercihlerini artırmak için şarj altyapısını geliştirmeye yönelik büyük atılımlar gerçekleştirdiklerini, Türkiye genelinde 30 binden fazla kamuya açık şarj istasyonu ve 12 bine yakın hızlı şarj istasyonu kurduklarını ifade etti. “81 ilimizde kırsal bölgelerde şarj istasyonlarının yaygınlaştırılması için yeni destek programları ilan ediyoruz.” şeklinde konuştu.
“HEDEF TÜRKİYE’DE YILDA 1 MİLYON ELEKTRİKLİ ARAÇ ÜRETİM KAPASİTESİ”
Kacır, Togg’un akıllı ve elektrikli bir otomobil olarak piyasaya çıkmasının Türkiye’yi yeni teknoloji odaklı yatırımlar için cazip kıldığını belirtti. Son 12 ay içinde iki önemli yatırım duyurusunun yapıldığını anımsatan Kacır, “Çin’in önde gelen otomobil markalarından iki firma, Türkiye’de üretim yapacak. Biri Manisa’da, diğeri Samsun’da yatırımlar gerçekleştirecek. Böylece toplamda yıllık 350 bin araç kapasitesini yeni teknoloji ile ülkemize kazandırmış olacağız. Hedefimiz, 2030 yılı itibarıyla yeni nesil araçlarda yıllık 1 milyon üretim kapasitesine ulaşmaktır.” dedi.
“YATIRIM DUYURULARI YAPACAĞIZ”
Kacır, mevcut markaların yeni nesil araç yatırımlarını hızlandırmayı sürdüreceklerini belirterek, “Bu yıl içerisinde mevcut ve yeni nesil araç yatırımlarıyla ilgili duyurular yapacağız. Ticaret savaşları açısından birçok ülkede avantajlı bir konumda bulunmaktayız. İhracatımızın üçte ikisini gümrüksüz anlaşmalarla gerçekleştirebiliyoruz. Küresel yatırımcılar, bu avantajı biliyor ve değerlendiriyor.” şeklinde konuştu. Kacır, Türkiye’ye yeni nesil araçlar ve markalarla ilgili güzel haberlerin geleceğine inandığını belirtti.