Küresel şebeke dışı yenilenebilir enerji kapasitesi 2024 yılında yaklaşık yüzde 14’lük bir artış göstererek 14,3 gigavata ulaşırken, bu alanda Asya ülkeleri önemli bir öncelik kazandı.
Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) verilerine dayanan bir rapora göre, 2024 yılındaki kapasite artışı, özellikle Asya ve Afrika’daki hızlı gelişim süreciyle desteklendi.
Asya, toplam kapasitenin büyük kısmını kontrol ederken, Afrika’da yenilenebilir enerji yatırımlarının sonucunu vermeye başladığı gözlemlendi. Özellikle kırsal bölgelerde elektrik erişimini artırmak ve fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmak gibi hedeflere yönelik olarak şebeke dışı yenilenebilir enerji önemli bir rol oynamakta.
Dünya genelinde şebeke dışı yenilenebilir enerji kapasitesi 2024’te bir önceki yıla göre yüzde 13,9 oranında büyüyerek 14,3 gigavata ulaştı.
ASYA KAPASİTEDE LİDER KONUMDA
Asya, 2024’te şebeke dışı yenilenebilir enerji kapasitesinde 11,5 gigavatla en önde yer alıyor. Bu bölge, dünya genelindeki kapasitenin yaklaşık yüzde 80’ini karşılamakta. Hindistan ve Endonezya’nın geliştirdiği projeler bu alanda dikkat çekti. Afrika, 1,3 gigavat kapasiteyle Asya’yı takip ederken, Nijerya, Kenya ve Sudan gibi ülkeler kıtanın ön plana çıkan isimleri arasında yer aldı.
Dünya genelinde diğer bölgeler arasında ise Güney Amerika 704,7 megavat, Orta Doğu 335 megavat, Orta Amerika ve Karayipler 192,7 megavat, Okyanusya ise 174,7 megavat kapasiteye sahip oldu.
Asya’daki şebeke dışı yenilenebilir enerji liderleri arasında 4,6 gigavat kapasiteyle Hindistan başı çekerken, Endonezya 4,5 gigavat ve Çin ise 1 gigavat kapasiteyle onu izliyor.
Şebeke dışı yenilenebilir enerji sistemleri, merkezi elektrik şebekesine ulaşımı olmayan veya kısıtlı olan bölgelerde enerji ihtiyacını karşılamak için kritik bir işlev üstlenmektedir.