Ticaret Bakanlığı, dizi ve film sektörüne 2024 yılı içerisinde yurt dışı etkinlik katılımı, reklam, tanıtım, pazarlama, dublaj ve alt yazı desteklerini kapsayan toplamda 47 milyon liranın üzerinde destek ödemesi gerçekleştirmiştir.
TÜİK verilerine göre, dizi ve film sektörü 2024 yılında 602 milyon dolar düzeyinde ihracat gerçekleştirdi. Binlerce yapım, 150’den fazla ülkede televizyon ve dijital yayın platformları aracılığıyla, 800 milyonun üzerinde tekil izleyiciyle buluştu.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, rekabetin yoğun olduğu bölgelerde satışların devam ettiği ifade edildi. Açıklamada, “2025 yılında ABD, Brezilya, Rusya, Çin Halk Cumhuriyeti, Tayland, Endonezya ve Malezya gibi yüksek rekabetin söz konusu olduğu pazarlarda dizi, film ve animasyon yapılarına yönelik satışların sürdüğüne dikkat çekilmektedir. Dizi/film sektörü ihracatında yoğunluk yaşanan bazı Latin Amerika ülkeleri ile MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) ülkelerinde korsan yayıncılık ile mücadele çalışmaları sürdürülmekte ve ticaret müşavirliklerimiz aracılığıyla bu yayınların kaldırılması sağlanmaktadır. 2025 yılı itibarıyla tanıtım ve lansman etkinliklerinde yer alan yapımlar, reklam, tanıtım ve pazarlama destek unsurları açısından ön onay ile desteklenecektir” denildi.
“İLK 5’TEKİ YERİMİZİ KORUYACAĞIZ”
Bakanlık, 2024 yılındaki desteklerin büyük bir kısmının yurt dışı etkinlik katılımı, reklam, tanıtım, pazarlama ve dublaj alt yazı desteklerinden oluştuğunu belirtti. “5448 sayılı Karar kapsamındaki destek mevzuatımızın daha etkin kullanılabilmesi için başvuru süreçlerinde sadeleştirilme çalışmalarına gidilmiştir. Bu kapsamda, destek başvurularında ve etkinlik sayısında kayda değer bir artış gözlemlenmiştir. 2025 yılında küresel pazarda ilk 5’teki yerimizi koruma hedefindeyiz. Ayrıca, Bakanlığımızın Uzak Ülkeler ve İslam Ülkeleri İhracat Geliştirme Stratejileri doğrultusunda bu bölgelerde sektörel ticaret heyetleri düzenlemeyi, prestijli içerik fuarlarına milli ve bireysel katılım sağlayan firmaların desteklenmesini sürdüreceğiz. Animasyon sektöründe kümelenme bazlı ihracat hazırlıklarına hız verme, korsan yayıncılıkla mücadelede sektöre destek sunma, ulusal ve bölgesel dijital yayıncılık mecralarında yapımlarımızın görünürlüğünü artıracak çalışmalar yürütme ve sektörün prefinansman imkanlarını geliştirmeye yönelik projeler üzerinde çalışmayı planlıyoruz” ifadeleri yer aldı.